// -->
  een grote stoel maakt nog geen koning. spreekwoord uit kenia   

 

Coaching & Supervisie

Praktijk: Sterkte Zwakte analyse van persoonlijkheid en vaardigheden (arbeidsgerelatieerd)

inhoud:

TOP
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ TOP

Inleiding

Bij het bepalen van uw geschiktheid voor een bepaalde baan zijn er een aantal vragen die u uzelf even kunt stellen voordat u

Ik ben een

  1. Heeft u een speciale rol op uw werk en, als dat zo is, door welke eigenschappen of vaardigheden is dat ontstaan? Mijn rol op mijn werk is:
    Ik ben een echte...
  2. Door welke eigenschappen om welke vaardigheden wordt u het meest gewaardeerd / gerespecteerd op uw werk?
  3. Welke van uw eigenschappen zijn wel eens aanleidingen voor problemen/conflicten met collega's, meerderen.
  4. Van uw huidige werk en van uw vorige werk: welke taken van uw functie vervult u goed
    klanten te woord staan, creatieve ideeën op papier zetten, etc.
  5. en op welke taken geeft men kritiek (ook al vindt u dat onterecht).

TOP
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ TOP

Een spaatje dieper

Dit is natuurlijk een snel-testje. Een zinnetje dat het begin is om eens met mensen te gaan praten over jouw manier van werken en de manier waarop jij in het leeven staat. Dat kan je natuurlijk zelf doen maar ik raadt aan om onderstaande vragen eens te beantwoorden en dan vervolgens eens contact op te nemen men mensen die terzake kundig zijn.

Persoonlijkheid

Allereerst is het verstandig om eens te gaan kijken naar jouw persoonlijkheid, jouw eigen-aardigheden. Wat zijn de eigenschappen van jouw persoonlijkheid?

een zijsprongetje over 'persoonlijkheid':
Het is in dit verband misschien wel aardig om de achtergrond van het woord "persoonlijkheid" te kennen.
 
De basis van het woord persoon ligt in het Griekse woord persona dat vertaald kan worden met "datgene wat door het masker straalt". In de Griekse drama's werden de verschilllende rollen namelijk gespeeld met bepaalde maaskers. Maar toch bleek dat bepaalde acteurs een effect hadden op de manier waarop de rol over kwam op de toeschouwers. Ondanks dat het gezicht van het masker dus vast stond, de passen over het toneel waren vastgelegd en de woorden natuurlijk dezelfde bleven in het toneelspel.
 
Toch was er dus een verschil: "de persona", dat wat door het masker schijnt...

Iedereen heeft persoonlijke eigenschappen die van invloed zijn op de manier waarop wij werken. En dat kan verstandig zijn om daar eens over na te denken. Daarbij worden vaardigheden en eigenschappen nogal eens verward. De vaardigheden komen straks aan bod. We kijken eerst naar de echt persoonlijke eigenschappen waarmee je in het leven staat. Ben ik stressbestendig, ben ik een 'teamdier' of een einzelganger, ben ik?...
Daarom geef ik hier een lijst met persoonlijkheidseigenschappen die van invloed kunnen zijn: Denk er eens over na (zij staan nu nog in alfabetische volgorde) in welke volgorde u ze zou plaatsen om ervoor te zorgen dat zij u het best beschrijven? en welke eigenschappen zijn nu juist echt niet 'eigen'?

TOP
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ TOP

Volgorde van passende persoonlijke eigenschappen

TOP
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ TOP

volgorde van niet-passende persoonlijke eigenschappen

eigenschappen en werksituatie

Eerst hebben wij een algemeen overzicht gemaakt. Nu gaan je dat meer toespitsen op de gekozen werksituatie. Daarom is het zinnig om nog even na te denken over de manier waarop die persoonlijke eigenschappen uit kunnen werken op uw werk. Want aan alles zit een keerzijde. Wat zijn de voordelen van uw eigenschappen en wat zijn de nadelen?

eigenchap voordelen nadelen
(bijv. perfectionisme) (bijvoorbeeld: ik maak minder fouten dan anderen) (bijvoorbeeld: ook onbelangerijke taken kosten mij veel tijd)

TOP
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ TOP

Vaardigheden

Ik noemde net al dat het natuurlijk ook op jouw werk van invloed is welke dingen je in de loop van jouw leven goed hebt leren doen. Wat zijn jouw vaardigheden?
Ik heb er hier en aantal genoemd om je op dreef te helpen want hier kunnen natuurlijk niet alle vaardigheden genoemd worden. Denk wel even wat verder door als je jouw eigen sterke kanten naar voren haalt. Misschien zijn er nog hobbies die vaardigheden hebben geoefend, misschien zijn er dingen die in een eerdere baan niet lekker liepen maar waren er wel bepaalde vaardigheden die je snel in de vingers kreeg?

Vaardigheden bijvoorbeeld: analyseren van teksten, bedenken van nieuwe oplossingen, boekhouden, conflicten oplossen, delegeren, het uitwerken van indeeën, inrichting van werkruimten, leidinggeven, luisteren naar mensen, motiveren van mensen, omgang met computers, omgaan met mensen, organiseren, overzicht bewaren, prioriteiten stellen, samenwerken, schrijven van stukken, spreken in het openbaar, structureren, taalvaardigheid, technisch inzicht, typesnelheid, uitleggen, verkopen.

TOP
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ TOP

Vaardigheden die van belang kunnen zijn in mijn werksituatie

Ook hier draait het er natuurlijk weer om dat er sommige vaardigheden nuttig zijn en dat sommige vaardigheden absoluut onbruikbaar zijn op een bepaalde werkplek.

Geoefende vaardighedenSucceservaring
(bijv. analytisch denken)(bijv. mijn vorige chef bedankte mij altijd voor de samenvattingen die ik van probleemsituaties maakte)
1) -
2) -
3) -
4) -
5) -

TOP
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ TOP

Afwezige vaardigheden
Sommige vaardigheden kunnen ook heel vervelend afwezig zijn en in die zin aandacht vragen.

Beperkt aanwezige vaardigheden die soms voor mislukkingen / fouten hebben gezorgd

Vaardigheden die u (nog) mistDaardoor ontstond de volgende probleemsituatie
(bijv. delegeren)(bijv. Omdat ik telkens de neiging had om alles zelf te doen liep mijn werkbelasting zo hoog op dat ik mij aan iedereen begon te irriteren)
1) -
2) -
3) -
4) -
5) -

TOP
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ TOP

Samenvatting

Voorgaande vragen zouden analoog aan bovenstaand voorbeeld kunnen worden samengevat. de technische uitvoering is hier nog niet van klaar. Maar u kunt ondertussen natuurlijk gewoon deze pagina invullen en vervolgens uitprinten om te bespreken met uw supervisor.

Auteur (Copyright): Hans R. J. West

Terug       Vooruit

Print

[^]


These pages, and all contents, are Copyright © 1996-2005 by
(New Media), Utrecht, Holland.
All rights reserved.


E-mail een bekende...
Het email adres van uw bekende:
Uw eigen email adres:
 

[wegwijzer] Wegwijzer op deze HelpDisk *HD*
HelpDisk.nl
[HelpDisk] Home-page van deze HelpDisk
[antwoorden] Inhoudelijke vragen


[ design by: H @ n s ]

inhoud: Hans R.J. West
layout: H@ns

design with Mac

Copyright & Disclaimer , 20010725