PraatmetHans.nl

Genietingen & Beloningen

18 vragen: 25 - 50 minuten

Genietingen & Beloningen

Juist in een periode waarin jij jouw gedrag wil veranderen is het belangrijk om jezelf te kunnen belonen wanneer je iets goed hebt gedaan. Mensen, net als hondjes, leren nou eenmaal veel meer van koekjes dan van klappen. Dus juist omdat jij jezelf waarschijnlijk vaak met een "tikkie gebruik" hebt beloond is het echt een punt van aandacht om andere manieren van zelf-belonen te vinden. Dat lijkt vaak onbeduidend voor mensen. Maar het blijkt eigenlijk best een belangrijk onderdeel van het maken van een nieuwe toekomst waarin "minder gebruiken" niet hoef te betekenen dat er minder plezier in het leven is. Belonen is natuurlijk het gericht inzetten van "genieten" om bepaalde zaken beter te kunnen oefenen.

Aandacht voor: genietingen. Heel veel mensen, verslaafd of niet verslaafd, zijn eigenlijk maar bar slecht in genieten. Heel veel mensen moeten zichzelf eerst een beetje verdoven voordat zij zichzelf toestaan om te mogen genieten (genieten heeft namelijk een beetje toestemming nodig van jezelf).
Daardoor zie je vaak dat mensen eerst gebruikt moeten hebben iedere keer voor het genieten. En het is natuurlijk best begrijpelijk dat er al gauw een sterke koppeling gaat ontstaan tussen genieten en gebruik in je brein, als ze allebei telkens samen voorkomen. Veel mensen hebben daardoor al snel het gevoel dat het aan het gebruik ligt dat er zo genoten kan worden. Want begrijp me wel, middelen zijn héél leuk om te gebruiken, en ze kunnen ook daadwerkelijk bijdragen aan genot. En zo lang zij een toevoeging zijn aan jouw levenskwaliteit is daar wat mij betreft ook helemaal niets mis mee.
Maar als gebruik de enige deur is geworden in de richting van genot, dan is er wel een probleem ontstaan in een leven.

   ƒ           ?            !           s           r          ∀  

GENIETEN

Waar genoot je vroeger van (vóór het genieten via gebruik begon)?

"Wat was vroeger lekker of prettig voor jou?"

Waar zie jij andere mensen van genieten, ? (los van genieten via gebruik)

"welke genietingen zie jij bij anderen?"

Welke genietingen ken ik momenteel voor mijzelf, die niets met gebruik te maken hebben?

"welke soorten genietingen ken jij?"

 

Welke genietingen wil ik gaan oefenen voor de (nabije) toekomst, los van gebruik

"welke soorten genietingen ga je oefenen?"

 

ZELFBELONING

Welke (van deze) genietingen kan ik gebruiken als zelf-beloning?

"welke soorten genietingen ga je oefenen?"

Beloning in relatie tot prestatie

zijn dat grote genietingen (die dus zo veel kosten dat je ze moet opdelen in stukjes als we ze voor beloningen willen gebruiken)
zijn dit kleine genietingen die als beloning ineens kunnen worden gebruikt?

Sommige kleine beloningen zijn voor dagelijks of direct gebruik, andere 'deel je op' over meerdere geoeie acties doordat je stereepjes zet bijvoorbeeld. Een dure genieting 'vasien' je dan door tien of twintig keer iets goed hebt gedaan, want het is niet de bedoeling dat zelfbeloning voor financiële ellende zorgt
tip: zorg dat je de beloning of het zegeltje snel na het gunstig gedrag gunt aan jezel
"beloning ineens of zegeltjes plakken?"

 


 

regelmatifg maak ik mee dat mensen mij zeggen dat er geen geld is voor beloning of genieten... daar heb ik twee antwoorden op:

  1. sorry, (en dat bedoel ik NIET lullig!) maar voor gebruik wist je toch waarschijnlijk toch regelmatig wèl geld. wanneer jij jouw creatieviteit waarmee je geld scoorde voor gebruik nou eens zou inzetten om geld te regelen voor jouw beloningen en genietingen? Ik ben ervan overtuigd dat je er (kleinere) mogelijkheden zijn om jezelf te waardering te laten zien.
  2. het doel van controle op je gebruik is natuurlijk dat je leven leuker wordt... genieten helpt echt enorm om een leven leuker te maken. Opnieuw leren genieten is vaak behoorlijk centraal bij het terugwinnen van controle op gebruik.

Last van verslaving? PraatmetHans .nl
Copyright 2012 Hans RJ West