PraatmetHans.nl

eventueel abstinentie

3 vragen: 5 - 15 minuten

Abstinentie is ook een optie

"Abstinentie" is een term die bij veel mensen al snel doet denken aan monniken die "braaf" leven in kloosters die helemaal niets meer 'mogen'. Daardoor is het ook vaak een beetje een beladen term.
Maar als je nou bedenkt dat het op een bepaald moment gewoon makkelijker is? Als je nou bedenkt dat abstinentie soms juist mogelijk maakt dat je andere dingen wel uit kunt leven omdat je de energie of het geld of de goodwill hebt om dat te kunnen doen?
Want begrijp dat abstinentie voor mensen met forse craving ook gewoon een vorm van rust is. Het geeft ineens de duidelijkheid waar verder niet meer over hoeft te worden nagedacht. Niet "mag ik er nou nog echt niet eentje?" Nee, gewoon de duidelijkheid dat elke gebruik van het middel dat voor jou inmiddels een verslaving is, gewoon een uitglijder genoemd mag worden, iets waar waarschijnlijk iets van geleerd kan worden. Misschien kwanm het omdat je elders in je leven te veel stress hebt, of juist te weinig reuring, te veel opgelopen emoties of te weinig uitdaging of gewoon omdat je het gebruik verheerlijkte. Maar gebruik Is dan, na zo'n beslissing, dus gewoon een truuk die je niet meer wilt voor jezelf. Waarom? Omdat je voor jezelf besloten had dat je het risico niet meer aan wilt.
Niet omdat je zeker weet dat je weer terug zult vallen, maar gewoon omdat je geen zin meer hebt om het risico weer een keer te lopen met al die ellende die daaraan vast zit.

   ƒ           ?            !           s           r          ∀  

 

De andere ex-gebruikers

ik zeg hier inderdaad niet ex-verslaafden, want als je echt verslaafd was dan wordt je geen ex-verslaafde. maar je kunt goed iemand worden voor wie dat hele gebruik niet meer zo belangrijk is.

Wie zijn er nog meer abstinent van 'jouw' middel?

"Wie?"

Wat doen die abstinentie mensen om hun leven leuk te maken?

"hoe maak je het leuk?"

Wat laten die mensen om hun leven relaxed te houden?

"hoe hou je het leuk?"

 

Heb je er over gedacht (en er eventueel met jouw huisarts over gesproken) of er de mogelijkhjeid is om jou abstinentie met medicatie te ondersteunen om het -begin- makkelijker te maken?

"medicatie?"

 

mogelijk wil je naar aanleiding van deze analyse ook nog even kijken naar de plannen rond gebruik:

Last van verslaving? PraatmetHans .nl
Copyright 2012 Hans RJ West